Jedeme bomby a to nejen s amberjacky! Rejža si odskočil od kamery!

Petrův zdar přátelé, máme tu další den u Jaderského moře, který bych vám dokázal jen velmi těžko popsat v několika větách. Bylo to veliké dobrodružství plné emocí a nádherných ryb.

V sedm hodin ráno vyplouváme na moře a po několika minutách zjišťujeme, že předpověď na dnešní den příliš nesedí. Připlouváme na naše oblíbená místa na otevřeném moři a doprovází nás silný vítr. Rychle jsme usoudili, že v tomto driftu chytat na jiggovací nástrahy příliš nepůjde. Kotvíme tedy loď a spouštíme ke dnu oliheň s dvěma jednoháčky.

Vítr zesiluje, ačkoliv dle aktuální předpovědi má slábnout. Rybí aktivita je nulová, my však věříme, že něco příjde. Po dvou hodinách vidíme jemné zachvění špičky, které naznačuje, že se něco o naší nástrahu zajímá. A také, že ano. Po chvíli sekáme a zdoláváme rybu zvanou dentex, v českém znění zubatec.

Opět spouštíme oliheň ke dnu, netrvá to dlouho a přichází další akce. Ohýbají se nám pruty a my zdoláváme k našemu překvapení v lednu tuňáka. Kdo by zde tuto teplomilnou rybu v tento chladný čas čekal? My ne, o to víc nás ovšem potěšil. Ten druhý, větší tuňák nám bohužel padá jen pár metrů od lodi.

Den se pomalu chýlí ke konci a vítr se výrazně uklidňuje. Náš průvodce hlásí k odjezdu, startuje motor a směřuje loď k přístavu. Po našich vzájemných pohledech a telepatické řeči však říkáme, že musí zastavit, jelikož bychom ještě rádi na chvíli zkusili jigging. Odpověď zní ano, avšak s dodatkem, že nevěří v úspěch.

Spouštíme naše jiggovací nástrahy ke dnu a začínáme pořádně makat. Práce s 400 gramovými nástrahami přináší svojí daň a Tom na chvíli půjčuje prut Rejžovi. Ten si jak my s oblibou říkáme odskočí od kamery a něco mu do toho bouchne. Světě div se, opravdu se tomu tak stalo. Náš kameraman křičí o sto šest, že má záběr. Prut se ohýbá až k vodě a ryba nekompromisně odvíjí pletenku z utaženého navijáku. Během souboje se u prutu všichni střídáme. Tohle bude silná, velká ryba a byla by škoda o ní přijít vlivem únavy jednoho z nás. Po nějakém čase už cítíme, že je ryba unavená a nám se jí daří dostat do lodi. Následuje neuvěřitelná radost doprovázena hlasitým křikem celé naší posádky.

Ještě pár minutek zkoušíme jiggovat a poté vyrážíme směrem k přístavu. Vždyť taky tento den už nemůže být lepší. Dnešek stál opravdu za to, máme natočeno spoustu zajímavých materiálů, na které se můžete těšit v třetím díle našeho pořadu Za rybami světových moří. Mějte se hezky přátelé, ahoj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *